luni, 25 ianuarie 2010
Lenea e cucoană mare
Din copilărie am aflat că nu este bine să ne lăsăm pradă leneviei. “Leneşul mai mult aleargă” sau “Lenea e cucoană mare” sunt nu doar expresii care cristalizează experienţa înaintaşilor ci şi mesaje subliminale prin care suntem pregătiţi de părinţii noştri pentru viaţă. Lenea ca trăsătură specific umană a constituit un stimulant pentru creaţia artiştilor. Să ne amintim numai de romanul “Oblomov” de Goncearov, care încă din secolul XIX a inspirat nenumărate filme şi piese de teatru.
Elevilor din clasa a_IV-a C de la şcoala numărul 11 din Bucureşti, coordonaţi de doamna învăţătoare Ramona Lazăr, le-am propus ca pretext al întâlnirii noastre lenea. La întrebările “cum arată un om leneş?”, “ de ce ajunge un om normal să se îmbolnăvească de lene?” a răspuns fiecare după puteri. Să îi ascultăm.
Dumitru Francisc ilustrează proverbul „Leneşul mai mult aleargă”. La întrebarea de ce este leneşul leneş îmi explică: „el este leneş pentru că l-a certat mama lui şi vrea să nu o asculte şi din cauza asta vrea să fie leneş”.
Denisa Ioniţă mi-a desenat o fată care arborează mesajul: „Spune nu, lenei. Nu uitaţi!Spune, nu lenei!”.
Iulia Coconu şi l-a imaginat pe Vasile stând tolănit în pat. Soţia lui Vasile intră pe uşă şi îi spune: „Bună dimineaţa! Aaa...iarăşi dormi! Măi Vasile, trezeşte-te, o să întârzii la serviciu! Trezireea!” Vasile vesel îi răspunse: „Măi femeie, mai lasă naibii serviciul ăla!”. Iulia ne-a explicat de ce este leneş Vasile: „deorece aseară a prins-o pe soţia lui cu un alt bărbat. Omul ăsta e leneş deorece nu mai are chef de viaţă”. De unde, noi, oamenii mari, înţelegem că un elev de clasa a patra se confruntă deja cu probleme specifice maturilor.
Ioana Josceanu mi-a desenat o fetiţă pistruiată. Din descrierea ei rezultă că fata leneşă „are haine rupte, păr ciufulit, riduri, cearcăne şi pistrui.” Ce bine e să fii leneş! La întrebarea „de ce?” aflăm că „ e bine să fii leneş pentru că nu faci nimic. Stai acasă. Şi nu ai bani din care să trăieşti.” Prin urmare, nu e chiar aşa bine. Tot de la ea aflăm că „lenea este leneşă”. Un fel de lene la puterea a doua.
Tedora Cuceru ne învaţă că „ nu este bine să fii leneş deoarece în primul rând te cam plictiseşti; vezi cum ceilalţi oameni fac ceva şi obţin rezultate frumoase în urma muncii lor.”
Călin Firu ne avertizează că „Lenea aduce mai multă lene!”. El ne narează nici mai mult, nici mai puţin decât „noua istorie a leneşiei”. În desfăşurarea ei „leneşul e leneş din cauză că lenea l-a prins în timp ce nu se mai mişca şi omul a devenit leneş”.
Raluca-Denisa Constantin i-a făcut lenei un portret de fiinţă singuratică. „Lenea cea singură” şi-a intitulat ea lucrarea. Din textul ei aflăm că un motiv al stării sale deplorabile se datorează uitatului permanent la televizor şi neglijenţei care a cuprins-o din toate părţile: „ Lenea nu face nimic deoarece stă tot timpul în pat şi se uită la televizor. Stă tot timpul singură şi nu are niciun prieten. Ea are şi păduchi, câteodată nu se piaptănă, se spală pe cap o dată la un an, miroase foarte urât şi nu prea iese pe-afară şi pentru că nu prea este atentă, are mâna în ghips. Pe ea o cheamă LENEA”.
Pentru Dinu Stamatescu lenea este contagioasă. Personajul principal din desenul său este un tânar care stă cufundat într-un fotoliu fiind acaparat total de o emisiune de la TV. De pe verso aflăm povestea lui. „Acel om stă în faţa televizorului tot timpul deoarece a venit în vizită la un spital şi a luat boala lenei de la bunica lui”.
Maxim Popescu ne-a desenat o scenă care se petrece la un Mc.Donald’s. Un tinerel durduliu şi verde la faţă, îmbrăcat într-un tricou negru pe care scrie XXL, comandă 6 hamburgeri şi 4 cheeseburgeri. Mâncarea îi ocupă toată masa, ba chiar vedem o tulpină de palmier din hamburgeri. De pe spatele desenului citim” Grasul leneş se află la Mc.Donald’s şi a comandat zeci de burgeri în timp ce se uită la televizor. Se vede că este verde deorece a mâncat foarte mult. Dar el nu se lasă până nu o să explodeze”. Sintetic vorbind, Lenea = mâncare în exces + sedentarism.
Ştefan Mateoiu şi-a imaginat un concurs internaţional al leneşilor. Concursul se desfăşoară sub egida “Lenea e cucoană mare”. Care leneş e mai mare? carevasăzică. Un domn cam tras la faţă bea o halbă sănătoasă de bere. Se pare că a ieşit pe locul 1 pentru că în spate are o diplomă atârnată de perete pe care scrie “Nr. 1 Leneş”. Şi în acest caz lipsa preocupărilor, singurătatea şi privitul în exces la televizor se împletesc şi provoacă lenea. “ Leneşul bea bere. El este leneş pentru că este mereu singur acasă şi nu are nici un lucru pe care să-l facă în afară de a se uita la televizor şi de a bea. Este leneş pentru că trăieşte în Oraşul Leneş”.
Şi pentru că în relaţia dintre un om matur şi un copil “nu se ştie cine dă şi cine primeşte”, ca să parafrazăm o vorbă frumosă a lui Leon Bloy, trebuie să le mulţumim celor mici pentru sfaturile lor. Atenţie, deci, la privitul în exces la televizor, mesele prea suculente şi lipsa domeniilor de interes.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu