luni, 25 ianuarie 2010

Chestionarul Moşilor




Luna aceasta vom ieşi din registrul vizual propunându-vă, pentru prima dată, câteva texte pe care le-am primit în special de la elevii clasei a V-a B de la Liceul „Timotei Cipariu” din Bucureşti. Nu vi se pare curios faptul că sfârşitul anului este un sezon al „Moşilor”? Avem un Moş Nicolae, un Moş Crăciun şi până mai ieri exista şi un substitut al Moşului Nicolae, Moş Gerilă. Strămoşul nostru, ţăranul, avea un răspuns la această întrebare. Credea că nu doar oamenii îmbătrânesc ci şi anul. De aceea pentru el era normal să se refere la un timp al moşilor. Conştiinţa arhaică vorbea chiar de un sfarşit, o moarte a anului, urmată de o renaştere, de un An Nou.
Fiind foarte curios ce vor răspunde copiii vremurilor noastre la această întrebare, am compus un fel de „chestionar” pe care ei l-au completat întrecându-se unul pe altul în inventivitate. Cu această ocazie am aflat de existenţa unui Moş Nicolae catalan, Caga Tio. Vă las să savuraţi singuri roadele.

Unde locuieşte Moş Nicolae?
„El locuieşte în cătunul Surprizelor. Acolo are fabrica de dulciuri şi de nuieluşe pentru copiii care nu sunt cuminţi.”(Oană Mihai)
„Locuieşte într-o gheată, la fiecare copil. Când pleacă lasă acolo cadourile” (Nistor Victor)
„Moş Nicolae , după părerea mea, trăieşte lângă Dumnezeu, aproape de îngeri. Ştiţi voi de ce, ca să nu se plictisească, să aibă cu cine să vorbească.” (Niţu Alexandra)

De ce Moş Nicolae vine doar o dată pe an?
„El vine o singură dată pe an pentru că nu poate veni tot timpul fiindcă aşteaptă ca noi să preţuim îmbrăcămintea, mai ales încălţămintea.” ( Brun Ioan)
„Moş Nicolae vine doar o singură dată pe an deoarece renii lui nu sunt obişnuiţi cu drumurile foarte lungi.” (Oană Mihai)
„Cred că vine o dată pe an deoarece nu are destui bani să ne cumpere nouă mai mereu jucării. Şi cred că e sărac”. (Niţu Alexandra)
„Acesta nu vine de mai multe ori pe an pentru că aşa este tradiţia”. (Bratu Bianca)

Care este principala calitate a lui Moş Nicolae?
„Caga Tió este corespondentul catalan al lui Moş Crăciun: un buştean personificat, ales din pădure sau cumpărat din oraş, apoi introdus în familie, hrănit şi adăpat. În ajun de Crăciun este cântat şi bătut la propriu pentru ca să facă cadouri: de obicei dulciuri şi obiecte mici. După Crăciun este ars.” (Ana Birta)
„Să ştiţi că Moş Nicolae nu cumpără cadourile. El ştie foarte multe vrăji.Poate face jucăriile să vorbească, deci el face o vrajă şi face foarte multe jucării. Eu mai ştiu că el are un fulg magic şi atunci când intră în casă bate de două ori din palme şi se face mic.. Mai ştiu că opreşte timpul ca să poată ajunge la toţi copiii”. (Andreea Stan)
„Calitatea Moşului mai este de a analiza comportamentul copiilor pe parcursul anului.” (Oană Mihai)
„Sfântul Nicolae este cunoscut ca prietenul şi protectorul judecătorilor, criminalilor, hoţilor, comercianţilor, săracilor, marinarilor, bucătarilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi, în special, al copiilor mici şi al şcolarilor.”(Bratu Bianca)

Ce grad de rudenie este între Moş Nicolae, Moş Gerilă şi Moş Crăciun?
„Între Moş Gerilă, Moş Crăciun şi Moş Nicolae nu există relaţii de rudenie, ci relaţii de prietenie. Ei se întâlnesc mereu la taifasul Moşilor. Dintre toţi Moşii, doar Moş Nicolae este cel care ne pune cadourile în încălţăminte, deoarece vrea să vadă cât de bine şi-au lustruit copiii ghetuţele.” (Oană Mihai).
„Moş Nicolae nu are nici o rudenie cu Moş Gerilă, care acum este Moş Crăciun.” .(Bratu Bianca)
„Moş Nicolae e rudă cu Moş Crăciun şi cu Moş Gerilă deoarece toţi au numele de „Moş” şi toţi „vin” în anotimpul Iarna. Ei au o legătură: toţi sunt bătrâni şi toţi au cam aceeaşi vârstă”. (Niţu Alexandra)
„Moş Nicolae cu Moş Crăciun sunt fraţi gemeni. Atunci când nu vine Moş Crăciun, vine Moş Nicolae, iar când nu vine Moş Nicolae vine Moş Crăciun” (Andreea Stan).
„Moş Niculaie şi Moş Crăciun sunt veri”. (Nicolescu Emanuel)

L-aţi văzut vreodată pe Moş Nicolae?

„Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată”. (Tudor Gabriela)
„Deoarece vine o dată pe an, noi ne lustruim cu migală ghetuţele sau cizmuliţele şi le aşezăm frumos la uşă. Noi copiii, cum suntem curioşi, vrem să-l vedem pe Moş, dar nu ştiu cum se face că mereu adormim.” (Niţu Alexandra)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu