luni, 20 septembrie 2010

Părintele martir Daniel Sâsoev- Instrucţiuni pentru nemuritori sau ce faceţi dacă totuşi aţi murit?



„ Biserica Ortodoxă ştie nu numai că sufletul omului este nemuritor, dar ştie cum are loc moartea, cum să te pregăteşti în mod corespunzător pentru moarte şi ce se întâmplă după moarte. Cred că ar trebui să începem cu modul de pregătire pentru moarte. Noi toţi ştim că vom muri-probabil mâine. Şi este important să avem un loc unde să mergem, să avem o casă dincolo de mormânt. Această casă o construim cu faptele noastre bune. Prin pomană, noi mutăm dincolo comori. Când suntem prieteni cu oamenii, atunci când le vorbim despre rugăciune şi, mai mult, atunci când îi atragem spre Ortodoxie, vom avea oameni care vor fi apărătorii noştri pe acest drum. Desigur, fiecare lucru trebuie făcut în numele lui Hristos, altfel nu va avea valoare. Trebuie să încercăm să facem în aşa fel încât apropiaţii să ne ajute atunci când murim. Este foarte important ca rudele noastre să invite preotul înainte de moarte. Pentru că se întâmplă destul de des să moară oamenii, iar rudele nu invită preotul să-i spovedească şi să-i împărtăşească, şi oamenii pleacă în veşnicie fără pregătire. Din această cauză, eu recomand să se includă în testament următoarea clauză: „În cazul în care moştenitorii, înainte de moarte, nu aduc preotul, nu vor primi nici o moştenire.”
Şi atunci când moare un om, el se întâlneşte cu îngerii. Îngerii lui Dumnezeu îl ajută, dar demonii îl atacă şi îl intimidează. Acum două săptămâni am asistat un muribund şi am văzut cum îl atacau demonii. Aceasta nu este glumă, este adevăr. Numai credinţa ortodoxă şi puterea cinstitei cruci şi în special Sfânta Împărtăşanie îl pot ajuta pe acest om. De aceea, dacă după moarte te atacă demonii, închină-te şi spune: „Doamne Iisuse, ajută-mă!”, mai ales rugaţi-vă Preacuratei Născătoare de Dumnezeu. Ea protejează împotriva demonilor foarte repede. Apoi, după moarte, urcaţi-vă în cer, nu vă faceţi griji pentru pământ, mergeţi cât mai repede la Dumnezeu, atunci demonii nu vă vor ataca. Demonii îi reţin pe aceia care sunt ataşaţi de pământ, care se gândesc prea mult la cele pământeşti. Însă, dacă persoana toată viaţa a mers spre Dumnezeu, ea nici nu va observa aceste atacuri. Dar nu uitaţi că demonii vă vor înşela cu ajutorul păcatului mândriei. La fel ca pe Macarie cel Mare,căruia, atunci când se ridica demonii îi ziceau: „Ai câştigat! Ai câştigat!” Dar el le răspundea: „Nu încă”, şi numai atunci când a intrat pe porţile Raiului, el a spus: „Acum am căştigat cu puterea lui Iisus Hristos.” La fel şi noi trebuie să ne pregătim din timp şi să ne punem în gând să nu ne lăudăm şi să nu fim prinşi acolo. Când veţi ajunge în Rai- iar eu vreau ca toţi ascultătorii noştri să ajungă în Rai- mergeţi la iubiţii sfinţi. De aceea, încă de pe pământ împrieteniţi-vă cu ei, cu Sfântul Sava, cu Sfânta Parascheva, cu Sfântul Nicolae- în acest caz, ei toţi vă vor întâlni, probabil, chiar şi după moarte. Şi apoi, când vă veţi închina lui Dumnezeu, Domnul vă va trimite să vedeţi iadul, deoarece noi de multe ori credem că păcatul este dulce şi plăcut, dar Domnul spune: uitaţi-vă cum se termină el. Din această cauză, Biserica se roagă pentru oameni timp de 40 de zile după moarte. Pentru că în această perioadă are loc ultima încercare a sufletului. Cei apropiaţi pot ajuta şi cu pomana, şi cu citirea Psalmilor- eu cred că toţi ascultătorii noştri ştiu acest lucru, dar repetarea nu strică niciodată. Unele dintre rudele noastre procedează greşit: ei cheltuie prea mulţi bani cu înmormântarea, cu pomenirea, dar ar fi mult mai bine dacă aceşti bani ar fi împărţiţi la săraci, şi aceştia s-ar ruga pentru noi. Desigur, pentru noi se vor ruga mai ales aceia pe care i-am adus la Ortodoxie. De exemplu, acei foşti musulmani, romano-catolici, protestanţi care au devenit ortodocşi datorită vouă- toţi se vor ruga pentru voi. Şi îngerii pe aripi ne vor ridica spre cer. Ţineţi minte că viaţa este şcoala, iar Raiul universitatea. Iar viaţa adevărată va începe după Judecata de Apoi. De aceea eu sper că noi vom fi bine pregătiţi, pentru a trăi veşnic în bucurie”.

Amănunte despre carte găsiţi pe site-ul editurii Sophia.

3 comentarii:

  1. Felicitari pentru blog!Romania va intoarce Europa la credinta!
    As dori sa ne lasati un link al blogului dumneavoastra pe urmatoarele bloguri:
    http://minunicrestine.blogspot.com/
    un blog in care gasiti minuni si dovezi ale unor incredibile minuni ,multe dintre ele
    petrecute in Romani : aratari ale lui Dumnezeu si multe alte minuni
    http://duhovnicii.blogspot.com/
    un blog in care gasiti antologia marilor duhovnicilor din Romania : Arsenie Boca, Arsenie
    Papacioc, Iustin Parvu , Sofia Boghiu , Teofil Paraian etc.
    Doamne ajuta!
    Credinţa este pasărea care cântă când zorii nu au apărut încă.
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Titlul ar suna corect: Instructiuni pentru nemuritori sau ce sa faci daca tot (oricum) vei muri.

    RăspundețiȘtergere
  3. ATENȚIE!

    Criza teologiei Mitropolitului Ioannis Zizioulas, Copreșdintele Comisiei Mixte de dialog dintre catolici și otodocși de la Viena și interviul provocator al noului responsabil al Vaticanului cu unirea “bisericilor”, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, arhiepiscopul Kurt Kotch.

    http://graiulortodox.wordpress.com/2010/08/24/ecumenism-sau-teologie-criza-teologiei-lui-ioannis-zizioulas/

    RăspundețiȘtergere