joi, 28 ianuarie 2010
Mic discurs despre ferestre
Ferestrele sunt ochii casei. Dacă îţi lipseste un ochi, lumina pătrude în fiinţa ta pe jumătate. Un om orb e ca o casă fără nici o fereastră. O legendă tradiţională ne spune că dracul s-a apucat să conceapă o casă, dar nu i-a dat prin minte să îi facă şi ferestre. Aşa că se chinuia ca prostul să care lumina de afară cu sacul. Până când, într-o bună zi, trecu pe-acolo Dumnezeu care, văzându-l cum se chinuie, îi zise că o să îl înveţe cum să lumineze casa dar cu o condiţie: să i-o dea lui. Dracul se învoieşte, Dumnezeu face ferestrele şi ia casa pentru sine.
Întâlnindu-mă eu odată cu elevii sosiţi la Atelierul de Creativitate al Muzeului Ţăranului Roman, instituţie care le-a consacrat ferestrelor o sală întreagă, le-am pus patru întrebări: Ce este o fereastră? La ce foloseşte? Ce ne-am face într-o lume în are casele nu ar avea ferestre? Care este legătura, dacă exista vreuna, între ochii omului şi ferestrele casei? Să ii ascultăm.
Bogdan Stancu (11 ani): O fereastră este o “crăpătură” în peretele casei care are ramă şi sticlă prin care poţi vedea afară şi prin care intră lumina. Dacă ar exista o lume în care nu ar fi ferestre atunci noi am sta şi ziua şi noaptea numai cu electricitate. Dacă stai şi te uiţi la o casă bătrânească poţi să observi că ferestrele seamănă cu ochii unui om. O fereastră foloseşte la: aerisirea camerei; privirea afară sau în casă; aducerea luminii în casă; apărarea de vânturi, ploi şi ninsori.
Adina Speteanu (12 ani): O fereastră este locul prin care putem privi lumea.O fereastră mai poate fi chiar şi o icoană prin care îl vedem pe Mântuitorul Iisus Hristos sau pe ceilalţi sfinţi şi Mântuitorul Iisus Hristos şi ceilalţi sfinţi ne privesc şi ne apără de cele rele. Fereastra ne ajută să comunicăm cu Dumnezeu. Atunci când ne rugăm, cel căruia ne închinăm ne priveşte şi ne ascultă rugile şi poate le împlineşte. Într-o lume în care casele noastre nu ar avea ferestre noi considerăm că nu mai suntem priviţi de Dumnezeu şi de cei care Îl slujesc şi noi nu L-am mai putea privi şi nu am mai fi siguri că atunci când ne-am ruga Mântuitorul ne-ar mai asculta. Legătura dintre ochi şi fereastră este că ochii ne ajută să privim şi dacă nu i-am avea nu l-am putea vedea pe Dumnezeu în fereastra casei şi dacă fereastra nu ar exista noi nu am avea un spirit bun ca să ne apere de rele, un spirit al casei trimis de Dumnezeu să ne binecuvinteze şi să ne aducă pe calea cea buna, a credinţei, a iubirii pentru Dumnezeu şi slujire a acestuia. Dumnezeu a creat această legătură dintre ochi şi ferestre pentru a-L privi în orice moment al zilei şi El să ne vegheze pe vecie.
Marius Alexandru (11 ani): Fereastra este una dintre lumea noastra şi lumea de dincolo. Prin ea oamenii care mor se duc în Rai sau iad. Fereastra foloseşte la intrarea aerului în locuinţă sau a vedea ce este afară. Dacă, casele nu au ferestre va fi foarte rău pentru că nu vom avea lumina naturală care ne dă oxigen iar noi nu vom putea să vedem cum este vremea afară sau nu vom şti cine ne deranjează, dacă este prieten sau duşman. Legătura dintre ochi şi fereastră este că omul vede cu ochii iar clădirile văd cu ferestrele.
Adrian A. (11 ani): O fereastră este un corp prin care trece lumina, un corp sfânt deoarece prin fereastră trec razele soarelui care sunt trimise de Dumnezeu, iar prin ea putem vedea ce a creat Dumnezeu. Într-o lume în care casele nu ar avea ferestre oamenii nu ar mai putea vedea ce a creat Dumnezeu. Legătura dintre ochi şi fereastră este că prin ambele putem vedea creaţia lui Dumnezeu.
Georgiana Vlădulescu ( 11 ani): O fereastră este un loc special pentru tine în care poţi privi spre lumea pe care ţi-o imaginezi. Fereastra este folositoare deoarece te poţi relaxa, îţi poţi pune în ordine ideile şi poti face planuri pentru viitor. Într-o casă fără ferestre am putea doar să dormim, restul activităţilor ar trebui făcute afară deoarece am avea nevoie de lumină. Am putea de asemenea să folosim numai lumina artificiala, dar treptat ochii noştri, la impactul cu lumina de afară, s-ar distruge.. Legătura dintre ochi şi ferestre este că numai cu ajutorul acestora putem vedea dincolo de fereastră, adică lumea imaginară. Dar trebuie să ştim şi cum să-i folosim.
Radu Marinescu (11 ani):O fereastră este un geam pus într-o ramă care se mişcă. O fereastră foloseşte la”blocarea” frigului să intre, să nu mai plouă în case. Dacă nu ar fi ferestre oamenii ar îngheţa, ar ploua in case, ar ninge în case.
Mădălina Olteanu (11 ani): Părerea mea este că o fereastră poate avea o mulţime de forme. De exemplu o fereastră poate fi reprezentată printr-o icoană iar sfântul din icoana respectivă te priveşte. Sau poate fi o fereastră obişnuită prin care priveşti peisajul de afară. Uneori poate fi un fel de portal prin care treci într-o altă lume şi anume lumea ta. O fereastră poate folosi la multe lucruri. Ca de exemplu la a privi peisajul minunat de afară. Sau prin această fereastră îţi pot intra razele calde ale soarelui. O lume fără ferestre ar fi un spatiu în care nu ar exista aer şi lumină. Casele fără ferestre ar fi spaţii “lipsite de imaginaţie” deoarece doar privind pe fereastră găsim o “muză” a inspiraţiei şi anume natura. Ochii şi ferestrele au o mare legătură. Pentru că noi cu ochii privim dincolo de acele ferestre fie ele ferestre ale minţii sau ferestre obişnuite.
Ana-Maria Băsăşteanu (11 ani): Fereastra este obiectul transparent prin care putem vedea natura cu frumuseţile ei şi în anumite cazuri putem suprapune pe ceea ce vedem anumite obiecte sau personaje imaginare pe care am dori să le întâlnim în acel loc. Cu ajutorul unei ferestre putem vedea din interiorul unei clădiri frumuseţea fenomenelor naturii fără a ne expune direct la ger sau temperaturi ridicate. Într-o lume în care casele nu ar avea ferestre, lumina solară nu ar putea pătrunde în clădiri şi oamenii ar vedea numai cu ajutorul luminii artificiale. Acest lucru ar afecta şi sănătatea persoanelor. În plus, pentru a vedea cum este vremea sau alte lucruri ar trebui să coborâm din clădire, ceea ce sigur nu este un lucru bun.
Radu Ştefan Maioru (11 ani): Asemănările dintre ochi şi ferestre sunt următoarele: cu ochii putem vedea şi prin ferestre putem vedea ce ne înconjoară. Ochii primesc lumina la fel ca şi ferestrele prin care intră lumina. La ochi când ne lovim ne doare iar la fereastră când o lovim se sparge sau se crapă. Ochii au diferite forme ca şi ferestrele care pot fi rotunde, pătrate, dreptunghi.
Eliza Voicu (11 ani): Explicaţia la ce foloseşte o fereastră este: fereastra ne ajută să vedem totul fără să ţinem cont de distanţa sau de locul în care ne aflăm. O lume în care casele nu ar avea ferestre ar fi o lume în care viaţa ar fi pur şi simplu plictisitoare. O fereastră este un obiect care dacă suntem într-o casă singuri ea ne ajută să privim oameni sau feţe de oameni şi privindu-i deja parcă nu ne mai simţim singuri. Legătura dintre ochi şi fereastră este că ambii ne ajută să vedem lucruri, obiecte, oameni etc. Ochii ne ajută să vedem tot felul de lucruri dar o fereastră doar ne arată ce putem vedea.
Cristiana Balaci (12 ani): O fereastră este o poartă deschisă către viitor. Noi ne vedem viitorul prin acea fereastră. Fereastra foloseşte la imaginarea viitorului adică ce cale vom parcurge noi de acum încolo. Legătura dintre ochi şi fereastră este că atunci când un om se priveşte în ochi îşi vede faţa ca într-o fereastră.
Andrei Enache (11 ani): Fereastra este intermediarul nostru cu lumea de afară. Legătura între ochi şi ferestre este că dau de gol ce e dincolo: ferestrele ne arată cum e vremea afară şi ochii ne arată cum se simte persoana respectivă.
Mihai Cosmin Kiriţă (12 ani): Legătura ochi-fereastră este importantă pentru că fără ferestre am vedea numai lucrurile din casă, dar cu ferestre am vedea tot felul de lucruri care mai de care.
Luiza Vlad (11 ani): O fereastră seamănă cu o icoană. Fereastra poate folosi să vezi ce este afară şi Dumnezeu se poate uita la tine.
Sânziana Iorga (11 ani): O fereastră este un translator care îţi traduce lumea. Când te uiţi de după o fereastră o înţelegi mai uşor deoarece nu te afli în mijlocul ei şi nu mai eşti implicat în acţiune. De aceea o fereastră poate fi comparată cu un translator.O fereastră separă lumea de afară de lumea din interior. Lumea din interior este cea retrasă, departe de acţiune, iar cea de afară este cea din centrul acţiunii. O lume fără ferestre ar fi o lume fără libertate, tristă, fără inspiraţie. De obicei lumea când se uită pe o fereastră primeşte inspiraţie şi începe să viseze şi totuşi să se simtă mai legată de lume. Ochii sunt ferestrele sufletului. Uitându-te la cineva în ochi poţi vedea ce simte şi ce gândeşte. Fereastra îţi arată lumea şi te leagă mai mult de ea. Legătura dintre aceste două lucruri este că ambele îţi permit să vezi ce este dincolo.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu